like box

Sunday, July 20, 2014

Eye of the Beholder

Poster designed by K.K.W, with layout by
Aleksandar Ares.
Model: Abe Ana Choveche.   For all the time our eyes roam, we see but don't always feel, as the 
days pass and the years fade away. 
Textures, colors, patterns and forms can hardly hold our favor on their own. 


And the eye that gazes like a hawk taking a bird, 

living through so many cycles, is eager to project what he's seen.  Digital art by K.K.W, curated by Aleksander Ares. 


The streets can be a lonely gallery; where the ignorant, the blind, 
and the hustlers roam. But then, how can "art" 
compare to money, sex & getting an i-phone?
Between the dream and waking, I've never known her name, 
only the voice that touched me. It lingers in the wake of my bitterness; 
through the grimy streets...between the leaves, 
where lofty towers block-out the sun. 
Just before the horizon, gazing like a hawk looking for a bird, 
through so many cycles, eager to project what he's seen. 
I've had those visions of strange eyes staring back at me. 
In silence she speaks with a delicate glance, 
a constant stream directed through complete belief.
Order and chaos defines the people "In The City"; 
the organic merged with the inorganic. 
Built on lines that will be defied, their towers now scrape the sky.
Glass, steel and dreams within dreams are the soul. 
The landscape is an ever changing  template of their existence. 
Extended moments like a slow wave
....through the eternal sea.
 A shadow on a pane glass is hardly seen. 
It has no master; only a connection to a decaying body. 
Bitter cold and smokeless fire, they can scorch our minds, 
leaving ideas that burn like vanity and pride. 
The Jinn are crafty as they are frightening. 
Linear patterns an geometric shapes can't keep nature at bay. 
Her children are relentless, as some seek control and others a balance.
As time flows like birds on the wind, we learn to be still and bathe in the moment. 
We are constant in our forgetting, and yet taken back through the years,
to places where crystal memories are warmed by the sun. 
If nothing else, we are an intimate collection of moments,
held together by the force of our will.
We are not what we see, only what we make of it.   

If you would like to see more art-work by K.K.W, go to:www.fotoblur.com/people/kerwin. List of faces:
1: street art found on Canal street near Walker, downtown Manhattan (Artist unknown). 2:Jeanann Dara, composer & musician. 3:K.K.W, 4:Abe Ana Choveche, Jazz singer from Skopje, 4:Delphine Fawundu Buford, visual artist, 5:Derrick Adams, visual artist, 6: Street art found on Canal street, near Walker (artist unknown) & K.K.W. 7: Genoveva, singer from Skopje. 8:Rose Parsons, 9:Fani Hristova, DJ from Skopje, 10:Leni Von Geleva, visual artist from Skopje. 

Франција не е Европа повеќе?

This months cover by Aleksandar Ares,
with layout by K.K.W
Франција не е Европа повеќе? [Претстојат мрачни денови]. By Кервин Вилиамсон, with translation by Abe Ana Choveche. 

Дури и пред  да наполнам 18 години, пред да работам, да имам девојка или да се сметам за интелектуалец, знаев дека Франција и француската култура имаат големо значење. Престанав да бројам колку луѓе ми сугерираа да одам во Париз. Сепак, според многумина во и надвор од државата, Франција запаѓа во мрак, во економски и културен пекол.

Marine Le Pen - after results of elections.
Photograph: Remy De La Mauviniere/AP The Guardian.  
Неодамна, партијата Национален Фронт, победи на Европските парламентарни избори „...што низ континентот доведе до досега невиден број на пратеници од Европскиот парламент, непријателски или скептични во врска со Европската унија, да изгласаат огромна недоверба во европската политичка елита...“. (Превземено од “The Guardian” – “Wins European parliament elections in France” by Ian Traynor) [1] 
Bastille day 2014.
 
IMAGE: REMY DE LA MAUVINIERE/ASSOCIATED PRESS
Партијата победи во Франција со проектирани 25% до 29% од гласовите, додека социјалистите на претседателот Франсоа Оланд паднаа до 14% според анкетите по гласањето. И додека многумина беа разочарани, други не беа воопшто изненадени. „Многу е тажно е да се чита за европските избори утрово. Тажно да се чита за француското гласање...“ - Лусиан Зејан (Lucien Zayan)  – (Бруклин, Њу Јорк). [2]  „Не ми е јасно зошто сите се толку изненадени. Со недели ни кажуваа дека Национален Фронт ќе победи.“ – рече Ан (Anne) од Lisieux. (Превземено од “The Guardian” – “Wins European parliament elections in France” by Ian Traynor) [3]
Illegal immigrants eat on February 28, 2013-
meals distributed by the "Le Belle Etoile" (Pretty Star)
association in the port city of Calais. Photo: Philippe Huguen.  
За многумина ова не беше само политички пораз на останатите партии, туку кулминација на настаните во последните 10-20 години. Саркози од ветувачки надежен, премина во навидум дисконектиран и корумпиран, додека земјата е приклештена во економска криза. Предавањето на власта на Оланд, беше мало подобрување, но многу општествени и економски проблеми се влошуваа.

„Да, гласав за Национален Фронт. Како и на многу други, преку глава ми е од другите партии, а  мислам дека имаат и некои добри идеи.“ – изјави пензионирана администраторка, снижувајќи го тонот. (Превземено од “The Guardian” – “Wins European parliament elections in France” by Ian Traynor) [4]

Protest turned violent. Photo courtesy of:
themuslimissue.wordpress.com
Многу од поддржувачите на Национален Фронт (ако не и сите) , оние кои се одлучиле да гласаат за други партии и оние кои не дејствувале, сепак можат да се согласат во неколку работи. Емиграцијата, криминалот, деликвенцијата, невработеноста станаа се’ потешко издржливи, сето тоа проследено со чувство дека Франција пропаѓа во канализација. „...Денес имаме проблем...“ – изјави Саркози, вторникот вечерта за телевизија France 2. „Нашиот систем на интеграција функционира се’ полошо и полошо, затоа што имаме премногу странци на нашата територија, на кои веќе не успеваме да им најдеме сместување, работа, училишта.“ – рече тој. [5]

Во октомври 2012 година, биле извршени  44000 прекршоци како насилнички напади на поединци. Во исто време, за 8 посто се зголемил бројот на прекршоци - напади на имоти, вклучувајќи кражби и провали, додека финансискиот криминал скокнал за 18%. Според  Le Figaro (десничарски ориентиран дневен весник, имајќи го француското МВР за свој извор), бројот на организирани банди, со вклучени вооружени грабежи, пораснал за 7,4%. На новогодишната ноќ во 2012 год. биле запалени 1193 автомобили од страна на млади членови на наводна муслиманска банда. [Се проценува дека секоја година се палат по 40000 автомобили – од извештајот на Гетстоун институтот (The Gatestone Institue)  „Исламизацијата на Франција во 2013 година“, даден за радио РТЛ од Сорен Керн (Soeren Kern)]. [6]

A graffiti-covered building in La Forestiere estate, Clichy-sous-Bois,
where the Paris riots of October 2005 originated.
Photograph: Dan Chung for the Guardian
Факт  е (иако некогаш  и нe се зборува за тоа), дека патувањето низ одредени предградија на Париз (највеќе во Banlieus) може да биде многу опасно. Дури и полицијата таму поминува многу претпазливо. Повеќе од половина од населението се од Алжир, Мароко и Субсахарна Африка, кои се соочуваат со расна дискриминација, поради што им е отежнато вработувањето, ако воопшто го имаат. Ова се двете најважни причини поради кои многу млади и возрасни се впуштаат во криминал, чувствувајќи се поразитено беспомошни.  „Тешко е да поминеш повеќе од еден ден во Франција, без да чуеш нечие убедување дека најголемиот проблем во државата се етничките малцинства, дека присуството на емигрантите го компромитира идентитетот на Франција…“ - Џастин Е Смит (Justin E Smith: The Stone - Opinionator, NY Times) [7]

 „За многу „родени“ французи и за оние прва и втора генерација потомци, емигрантите користејќи ги социјалните служби, влегуваат во криминал и постојано ги потиснуваат  “français de souche”- вистинските французи.“ – Ален Финкиелкраут (Alain Finkielkraut), од неговата неодамнешна популарна книга "Несреќниот идентитет“ (“L’identité malheureuse”) [8]

Young residents from the Clichy-sous-Bois estates
gather last week at a monument to Bouna Traore and Zyed Benna,
the two boys who died in an electricity sub-station seven years ago.
Photograph: Sterle Carole/Le Parisien
 
Со оглед на тоа што Франција, како и многу други европски нации, колонизирала разни делови во светот, наметнувајќи ги своите правила, интересно е тоа што “français de souche” се чувствуваат загрозени од емигрантите. Претпоставувам дека на многумина не им пречело тоа што Франција во своја полза ги исцрпила ресурсите на многу нации, со што ја поставила платформата за она кое сега го доживуваат како проблем. Со економските маки на нацијата (а да не зборувам за остатокот од Европа и другите делови во светот), природно е луѓето да се чувствуваат погубно и да бараат каде да ја насочат вината. Кога се' се распаѓа, многу од нас ќе си побараат некакво олеснување. 
Исто така, факт е дека  генерално луѓето донесуваат одлуки со кои другите не би се согласиле, исто како и политичките партии. Одлучуваме што е важно - што не, кое што на другите не им се допаѓа или не им одговара. Јас, како визуелен уметник исто така, знам дека тие што се одговорни за натпреварите, одобрувањето средства и уметничките простори, бираат што сакаат. Луѓето на кои им ги имам фотографирано настаните и за кои имам пишувано, не чувствуваат потреба да ми помогнат или да го поддржат она кое јас го нарекувам уметност.

Можеби Национален Фронт може да ја промени на подобро ситуацијата во Франција или пак да ја влоши - времето ќе покаже. Сепак, она што го знам е дека луѓето од двете страни на линијата, треба да ги остават на страна своите разлики и да научат да живеат заедно. Етничките малцинства веќе се таму и треба да се почитуваат и индуцираат во интеграцијата, а не само да се остават и да им се дозволи да живеат исклучиво од социјалните служби. Граѓанската сложност е потрбната основа за стабилно општество, додека етничките разлики можат да направат прекрасни нешта за уметноста, музиката, науката и тн. Ова навидум мрачно време за Франција може да биде шанса за нешто големо, за едно ново поглавје во нивната историја.

„Многу е тажно да читаш за европските избори утрово. Тажно да читаш за француското гласање. И многу е тажно што прочитав дека некои од моите пријатели мислат дека тоа што Европа не е Франција, не е ништо значајно. Имав 25 години кога во Париз беше создаден Одеон - Театарот на Европa (Odéon - Théâtre de l'Europe), во режија на шпанецот Луис Паскал (Lluis Pasqual). Колку бевме горди што се чувствувавме како европјани, колку бевме горди да ги прикажеме Шекспир на романски, Молиер на италијански, Чехов на руски. И кога ја реставриравме зградата  напишавме: "Cette nation aura pour capitale Paris et ne s'appellera plus la France, elle s'appellera l'Europe. Victor Hugo" - „Оваа нација за престолнина ќе го има Париз и повеќе нема да се вика Франција, туку Европа. Виктор Иго“. Имаше некаквов смисол во тоа да се биде горд како францизин и европјанин. Навистина ми е жал за оние кои ова не го сметаат за значајно. Да, значајно е и јас денес сум засрамен.“ - Лусиан Зајан (Lucien Zayan) (Превземено од Facebook) [9]


„Секако дека е штета, но мораме да го признаеме и прифатиме фактот дека славните денови се зад нас. Франција не е Европа и не е баш некој лидер повеќе. Да се радуваме на Грција, Романија и смирено да работиме на подобрување на ситуацијата во нашите земји. Нека тоа почива на нашата слава, на нашите привилегии. Сега е време да се вратиме на прашањата.“ - Туринчев Надиа (Turincev Nadia) [10]

„Мракот се враќа. 80 години подоцна, се повеќе и повеќе наликува на 1934 година…“ - Фредерик Купе (Frederic Coupet) [11]

 „Слушајќи за ова цело утро на BBC… Не сум французинка и сакам да разберам повеќе, но слушам ако не со неверување, тогаш дефинитивно со тешко срце за што се’ ова значи и што носи…“ - Карла Петерсон (Carla Peterson) [12]

„…бидете подготвени да угостите нови емигранти од Франција. Веќе дискутираме во кои земји повторно би имале „нормален“ живот. Бруклин е во добра позиција, заедно со Дрезден, Берлин, Гуангжу и некои други….(ова не е шега)“ - Фредерик Купе [14]Saturday, July 19, 2014

In the U.K [with Bonnie]

This months cover by Aleksandar Ares,
with layout by K.K.W
A little sight-seeing - with Bonnie May Watson. Photos by Miss Watson, edited by K.K.W
Bonnie May Watson. Photo courtesy
of Miss Watson.  
A couple of months ago while in Skopje (capital of The Republic of Macedonia) I met Bonnie; we were both staying at Urban Hostel Skopje. With her growing interest in photography and travel, she certainly could be a great photo-journalist. I thought it would good to show a few of her photos from the U.K. And though these were taken with her smart-phone - she has real potential.  

Bonnie is from Milton Keynes, in The United Kingdom, and after returning from Macedonia she traveled to various parts of her country. Currently she's planning for her trip to South Africa - which I'm totally looking forward to seeing her photos of. 'Art is the reason, art is the way'

Sunday, July 6, 2014

The new Americans

This months cover by Aleksandar Ares,
with layout by K.K.W
Our list: The New Americans (what independence has given rise to). By K.K.W


"...1783 was a very good year. Mozart wrote his great mass, the Montgolfier brothers went up in there first balloon, and England recognized the independence of the United States..." [1].
Times Square N.Y.C, photo by K.K.W
While the rest of America will pay homage to our "patriotic founding fathers", I'll shine the light on some who embody [by their actions], what independence have given rise to. It wasn't easy being an "American" at the signing of the declaration of independence, nor in 1783, and it certainly isn't easy in our time. It means living with a past that shows our virtue and the ugliness of our national and social hypocrisy, while struggling to live in an ever changing present.
Vesper Martini, Cheers America!
Photo by K.K.W
We seek to be knowledgeable, yet have little time for it, swimming in freedom like dolphins & sharks. Creating, critical, devouring, charmingly demented, lamenting, loving, lounging and expounding the virtues of eco-green, health and sustainability. We are a mixture - figuratively & literally - of almost all things in the world and yet can seem like aliens even to our own. We believe in equality though know in our hearts we're are not all equal [and probably never will be]. Full of pride and at times even little vain, though all to aware of our imperfect(s). The best of our qualities will always shine through the fog of ignorance, the dark of apathy and light the way; for ourselves...those who may at times look to us.
Lawrence De Martin: Sound expert (electro-acoustic Luthiery)
www.facebook.com/lawrence.demartin/about?ref=br_tf
Photo by Glenn Cornet.
Lucien Zayan: CEO & Founder of
The Invisible Dog Art Space.
http://www.theinvisibledog.org
Photo courtesy of Mr Zayan
Lily Virginia: singer, song writer.
http://lilyvirginia.bandcamp.com/releases
Photo courtesy of the artist
Michael Vincent Waller: composer
http://michaelvincentwaller.com
Original photo courtesy of the artist,
digital-art portrait by K.K.W
Pauline Choi: Fashion designer
http://www.paulinepoetique.com
Photo by K.K.W
Alisha Georgia Kaplan: Writer
http://alishakaplan.com
Photo by K.K.W
Abede Lovelace: Visual Artist
(comic-book illustration)
http://cityofwalls.com/
Image courtesy of the artist.
Alaina Simone: Curator
Photo courtesy of Miss Simone.
Delphine Fawundu-Buford: Visual artist.
http://www.delphinefawundu.net
Original photo courtesy of the artist,
digital-portrait by K.K.W
Glendalys Medina: Visual artist.
http://www.glendalysmedina.com
Photo by K.K.W
Miranda Cuckson: Musician
http://www.mirandacuckson.com
Photo by K.K.W
Marine Cornuet: Operations manger
@ FiveMyles Art-space.
www.fivemyles.org/
Maria Pavlovska: visual artist
http://www.artbeat.net/7901
Steven C Griffin: Musician, Hip-hop artist.
https://www.youtube.com/watch?v=7fKAlj9V-RU
Photo courtesy of the artist.
Lynn Bechtold: Musician.
www.facebook.com/violynnnyc?ref=br_tf
Shante Cozier: Operations director @ Mocada
http://mocada.org/
noon:30 - contemporary rock band.
http://www.myspace.com/noon30band
Somer Bingham: Musician
http://www.clinicaltrialsmusic.com
Photo courtesy of Mrs Bingham.
Raph M: visual artist (comic-book illustration)
http://dream-reavers.blogspot.com/
Photo by K.K.W
Jennifer Crute: visual artist (comic-book illustration)
http://www.crutecomics.com
Photo courtesy of the artist.
Derrick Adams: visual artist.
http://www.derrickadams.com
Photo by K.K.W
Whitney V Hunter: Performance artist,
choreographer, curator.
http://whitneyhunter.com
Photo by K.K.W
Patrick Grant: musician,
composer.
http://www.patrickgrant.com
Photo by K.K.W
Dan Barrett: Composer, musician.
Photo by K.K.W

http://streetcannibals.com/
Sinnel Sandoval: Spoken word poet,
writer.
www.facebook.com/sinnel.sandoval?fref=ts&ref=br_tf
Jeanann Dara: musician, composer.
http://www.jeananndara.com
Photo by K.K.W
Milica Paranosic: visual artist, composer.
Photo by K.K.W

http://www.composersconcordance.com/
J Leigh Brantly: Director,
producer.
www.facebook.com/j.leigh.brantly?ref=br_tf

Photo by K.K.W
'Art is the reason, art is the way' 1. dialogue from the film "Highlander" spoken by Connor MacLeod (Christopher Lambert), directed by Russell Mulcahy.